Crossing Midnight

Crossing Midnight
Tegneserie af Mike Carey, Jim Fern m.fl.
DC/Vertigo 2007, 2008
20 hæfter samlet i 3 bøger, i alt 464 sider, $39,97

Englænderen Mike Carey er en anerkendt horrorforfatter, men har i de senere år været forfatter på mange amerikanske tegneserier, blandt andet X-Men, Hellblazer, Lucifer og Ultimate Fantastic Four. Til forskel fra disse har han helt selv skabt Crossing Midnight sammen med tegneren Jim Fern.

Crossing Midnight er en fantasyhistorie sat i det moderne Japan, som Carey tydeligvis kender ret godt. Hovedpersonerne er tvillingeparret Kai og Toshi Hara, som er født på hevr side af midnat; noget som skal vise sig at få stor betydning. De to bliver som teenagere involveret i en magtkamp mellem halvguder eller dæmoner (i japansk folklore er grænsen udflydende). Pigen Toshi bliver bortført af Aratsu, knivenes herre, for at blive hendes nye tjener, og Kai må prøve at redde hende. Det bliver ikke nemmere af at hans far modvilligt er blevet involveret med yakuzaen, den japanske mafia. Både Kai og Toshi har magiske evner, som kommer dem til nytte, og de får begge venner og fjender i den magiske skyggeverden, der eksisterer parallelt med det moderne Japan.

Historien er spændende og til tider ret barsk, og der er en masse overraskelser undervejs. Det er ikke metervare-fantasy, men en original nytolkning af oprindelige myter. De beslutninger, hovedpersonerne træffer, får tit skæbnesvangre konsekvenser, og personerne bliver generelt mere drevet af desperation end af heltemod. Alting har en pris, og magi er ingen undtagelse. Fortællingen om Kais søgen efter Toshi minder på mange måder om Gerdas søgen efter Kay i H.C. Andersens eventyr Snedronningen, og navnesammenfaldet Kai/Kay er næppe helt tilfældigt.

De ting jeg tidligere har set fra tegneren Jim Ferns hånd, har jeg mildt sagt ikke været begejstret for, men han har udviklet sig en del i de senere år, og hans streg passer fint til denne historie, der er fint og afdæmpet farevelagt af José Villarrubia. En episode i bind to er tegnet af Eric Nguyen, som også er en god tegner, men hvis stil ligger lovlig langt fra Ferns.

Generelt synes jeg vældig godt om Crossing Midnight. Det er ikke nogen stor, episk fortælling, men en god, spændende historie med en del bizarre skikkelser. Der er et godt samspil mellem det eventyrlige og et moderne Japan, der virker lige så koldt og barskt som dæmonernes verden.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.20

Dette indlæg blev udgivet i Tegneserier og tagget , , , . Bogmærk permalinket.