Science Fiction nr. 13, 14, 16 og 17

Science Fiction nr. 13, 14, 16 og 17
Fanzine af Knud Larn, 2010
www.sciencefiction.webbyen.dk

Jeg har gennemlæst fire hæfter med korte historier. Tre af dem er fra skrivekonkurrencer holdt i DK og det sidste er med amerikanske og tyske forfattere.

Historierne er nogle gange gode men de er lidt for korte efter min smag. Der måtte godt have været meget mere, men sådan er betingelserne for konkurrencerne. Andre er dårligt skrevet og nogen synes jeg ikke rigtigt hænger sammen.

En forfatter som Rasmus Wichmann har enormt mange store idéer f.eks. et attentat på den danske republik på månen ved hjælp af simulakra, men historien måtte godt have været meget længere. Jeg ved at han kunne skrive en hel roman.

Der er også en historie som bliver lidt fræk. Den handler om at nogen forskere har fundet liv ude i rummet men skjuler det for at det ikke skal blive ødelagt. Den slags historier gør sig ret godt og det er noget af det bedste af det.

Der er dog lidt for mange historier om idéer og for lidt om karakterene. Det ville have været godt at høre mere om karakterene som indgår i historierne.

Hæfterne har hver især deres eget tema. Et af dem hedder Danskerne og månen (nr. 14). Det handler om danskernes fremtidige forhold til månen. Den første historie, skrevet af Bjarke Kock Larsen, handler om at alle taler mandarin og en agent som kører i rumelevator og arbejder for diktaturet.

Så er der en historie om en virus ”Virus…” af Marianne Hansen, om at folk er blevet testet på Rådhuspladsen og sendt til månen, hvis de har den. Der er de rene og de urene. Virusen sætter først ind, når folk bliver ældre. Hvad skal der ske med Sille som er en af de urene? Politiet kommer for at hente hende. Skal hun destrueres? Nej, hun skal blive gammel.

Den næste handler om danskeren i månen (”Gravitation” af Flemming R.P. Rasch), som bliver syg og dør. Han er langt fra det som gør ham til den han er, og det gør at han forsvinder.

Den næste historie hedder ”Danskernes march” af Helene Svolgart og det er en god fortsættelse til den foregående for det er også noget med forholdet til at være væk hjemmefra. Den handler om at længes væk til Danernes Mark i forbindelse med at være i rummet. Der kan godt være noget med titlerne ”Mark” = ”March”?

Den næste ”Manden i månen” af Jesper Rugård Jensen er en vandring gennem rummet som egentligt ikke rigtigt fortæller hvor den ender. Det er lidt en åben slutning. Man kan se det på mange måder.

”Det Perfekte Menneske” af Marie W. Oscilowski handler om hvordan mennesket kan blive det perfekte menneske i forhold til ikke-menneskerne som det føler sit had til. Det bliver en ensom udødelig vandrer evig i sin søgen. Jeg har læst meget Nietzsche og han var jo på samme måde med sit overmenneske og levede sit liv som en ensom vandrer altid søgende.

Rasmus Wichmann har skrevet: ”D.T.D.M.S.F.S.M”. Den handler om et attentat mod den danske republik på månen og om at bruge en ny teknologi “simulakra” som våben. Det er en ret original historie.

Den næste hedder ”Gravøl på månen” af Safia Aoude. Den handler om en Carlsberg-fabrik med kirkegård og kirke på månen som der kommer noget Call of Cthulhu i og der sker nogen grimme ting med folk. Det kan jeg egenligt ikke lide, at CoC blandes sammen med noget fremtidigt SF. Det passer ikke rigtigt sammen. Det er hvert sit univers.

”Månebyen” af Sofie Boysen handler om en måneby som er blevet inficeret af sygdom. Der er en dame som har overlevet men det har hun ikke alligevel, da hun havde taget sin luftrenser af et øjeblik. Hun drømmer om at dø på Sjælland, men kan det ikke da sygdommen derfor vil sprede sig til Jorden. Der er et rumskib som hedder ”SAS Galactic” som jeg godt kan lide.

Så er der et andet hæfte som hedder Danskerne og First Contact (nr. 16). De er fra Novellekonkurrencen 2007, hvor de ovenstående var fra samme konkurrence 2006.

Den første ”Bag Himlem” af Richard Ipsen handler om at der er skabt kontakt med aliens ude ved Sirius som kommunikerer ved hjælp af gamma-stråler. Det er to forskere som har gjort opdagelsen, men de skjuler den for at de aliens ikke skal blive destrueret ligesom så mange dyr på Jorden. De går så videre til andre opgaver uden at menneskeheden aner noget og har givet de aliens en smule mere tid.

Den næste ”Efter Anna” af Camilla Wandahl handler om disse væsener Slimerne som har bygget en Slimmur rundt om Dannebo. Vi er egenligt dømt til udslettelse men nogen rejser til slimmuren for at møde disse aliens, men så slutter historien? Der kunne godt lige have været en side mere om hvad der sker.

”Nedslag” af Martin Hjortlund Nohns handler om et Danmark som har overlevet ved ikke at ødelægger ozonlaget, mens USA og Kina har ødelagt det og dermed tørret ud. Folk bor rundt i storbyerne pga. det. Hovedpersonen Philip tager ind til Strøget og en alien kommunikerer med ham og han tager sig til modværge. Invasionen af Jorden kan dermed begynde. De aliens destruerer alle organismer, når de indtager en planet.

”EKKO” af Thor Julius Larsen er en historie om en mand som får kontakt med aliens gennem sine drømme i skikkelse af en kvinde. Der står en hel del om karakteren, om hvordan han er og sådan. Det er en af de bedre historier.

”Sidste Stop” af Flemming R.P. Rasch handler om en mand som halvsover og uden at vide det kommer til at redde Danmark ved at gå ind i nogle aliens skib og aktivere den sekundære motor sådan at skibet ikke brænder Danmark væk. Han finder først ud af det, når han vågner og er nået til sidste stop i det tog han sidder i.

”De døde majorer, rumvæsener og jeg” af Melanie de Voss Nielsen handler om et rumskib som går til jorden, en robot som tager mod billet og de aliens og tre levende døde majorer som er ombord på det.

”Vejrmaskine” af Jonas Jesus Christiansen handler om en fremtidig krig i København mod Østfolk som bl.a. er Kina. Vejret er ødelagt og verden er post­apokalytisk. Et lille hold kæmper sig igennem hovedstaden og finder denne vejr­maskine som kan skabe illusionen om den blå himmel. Det er lidt af et fund. Der er lidt Fallout 2 over med G.E.C.K., Garden of Eden Construction Kit, hvor man kan lave verden frugtbar igen. Det er en meget fed historie.

”Simons Jul” af Jesper
Rugård Jensen handler om en dreng som er autist med en frusteret mor overfor en far som ikke fungerer. Drengen kommer i kontakt med aliens og det
ender med at han giver faren væk til dem. Det er en ret barsk historie, syntes jeg.

”Hades Nerthus” af Rasmus Wichmann er en historie om mødet med nogle aliens i forhold af græske guder og det er en hyldest til det fynske dansk.

Det der mangler lidt, er at man også kan læse lidt mere om hvem forfatteren er, sådan at man kan sætte sig lidt mere ind i det. Mange historier handler jo i bund og grund om hvem forfatteren er. Man kan finde ud af en masse om Ringenes Herre ved at studerere hvem Tolkien var.

Den næste handler om “Danskerne og Tidsmaskinen” og er fra konkurrencen 2008.

”Ulvetid” af Malan Jacobsen: Om en tidsmaskine som er blevet opfundet og som hovedpersonen har brugt til at ubevidst at hjælpe “partiet” til magten. Den skal destrueres nu og han kan ikke komme hjem. Den handler også om denne grumme fremtid som Fyn kommer ud for med ulve.

”Så længe det varer” af Gudrun Østergaard handler om en spolbar tid hos familien, hvor tiden kan spoles frem og tilbage.

”Kongens nytårstale” af Lars Ahn Petersen er en fremtidig nytårstale af en fremtidig dansk konge. Det er en vision om et fremtidigt dysfunktionelt Danmark, hvor der er gade­kampe på Nørrebro og storm på Sandholmlejren.

”Vi der skummer fløden” af A. Silvestri er en historie om hvad et fremtidigt Arla Foods kan gøre for at profitmaksimere.

”Jeg tramper rundt i det” af Lise Andersen handler om byen Korsbæk fra Matador. En dame tager tidsmaskinen tilbage til byen for at gøre den til et forbillede for et fremtidigt Danmark.

”Nøjsomhed” af Manfred Christensen handler om en rejse gennem en parallel virkelighed og om at skabe et nyt midter­parti mod ekstremistpartiet, så det ikke vinder valget. Jeg kan se at den, ”Ulvetid” og ”Nedslag” og ”Kongens Nytårstale” handler om forskellige københavneres forhold til Dansk Folkeparti. I ”Nedslag” er der også noget om ”Ozonlaget” og det ville en Nordsjællænder ikke tænke så meget over. Det ville være anderledes, hvis jeg skulle skrive en historie om den slags.

Bind Nr. 13 er ikke af danske forfattere og ikke en del af konkurrencen. Det er amerikanske og tyske forfattere som er blevet oversat.

”Høj af ingefær” af Bruce Holland Rogers handler om fantasier hos hippier som lever i nutiden og af muskatnødder.

”Ordproblem” af Bruce Holland Rogers handler om et gådeværk om hvad i virkelig­heden bør være mest urolig for? Han er urolig for to ting, men er der i virkeligheden en anden ting som han bør være mere urolig for?

”Den forbedrede universalfjernbetjening” af Bernhard Brunner: Om en fjernbetjening som er alt for advanceret og ender med at tage magten fra mennesket.

”01” af Chris Roberson handler om en mand fra vesten som vil sælge den kinesiske kejser en binær regnemaskine og hvad det får af konsekvenser. Han ender med at blive dræbt, fordi mange mennesker dermed vil miste deres arbejde.

”Titan Surveyors skæbne” af Martin Schemm: Om en ekspedition til Titan som går grueligt galt pga. mødet med en fremmed livsform. Der er et gammelt PC-spil fra 1996 som minder om dette. Det hed ”Huygen’s disclosure” og det minder meget om denne historie. En ting der kan tænkes om Titan, er at menneskeheden ikke har set hvad der er under skyerne. Måske er der det bibelske paradis og det er alt hvad vi drømmer om.

”Da Jorden Smeltede….” af A. Wilkinson : Om en opfinder med en helvedesmaskine som han går helt galt med.

Alt i alt sytnes jeg at nogle af historierne godt måtte have været meget længere; kunne betingelserne for konkurrencen ændres? Der er en del udemærkede historier, men også en del mindre gode.

Anmeldt af Andreas J. Søe i Himmelskibet nr.26

Dette indlæg blev udgivet i Fanzines, Magasiner, Science Fiction og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Science Fiction nr. 13, 14, 16 og 17

  1. Pingback: Da Jorden Smeltede - Betatester

  2. Pingback: Den Tolerante Demokratiske Multikulturelle Sekulære Forbunds-Stat Månen - Betatester

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *