John Kenn Mortensen – De utilpassede

De_utilpassedeDe utilpassede
– Et blodigt eventyr fra udkantsdanmark
Roman af John Kenn Mortensen
Carlsen, 2014. 312 sider.

John Kenn Mortensen er primært kendt for sine Post-It monsters, som er eventyrlige monstertegninger udført på Post-It labels. Hans illustrationer er også dukket op andre steder, som f.eks. plakaten til Copenhagen Comics 2013 og ikke mindst på forsiden af Himmelskibet nr. 42. Med bogen De utilpassede viser han nu også sine evner som forfatter.

Rundt om på Lolland er der blevet sat et opslag op om et infomøde om hvordan der kan bringes velstand tilbage til lokalsamfundet, men det er nok lige så meget det at der loves gratis forfriskninger der lokker alle voksne til mødet. Af opslaget fremgår det at det kun er voksne der er inviteret, så børnene har måttet være alene hjemme. Johan har dog ikke været helt alene hjemme, for hans forældre har sørget for at han har en barnepige, hvilket han dog selv mener han er for stor til. Det hjælper heller ikke at barnepigen er Dorthea som han går og er vild med, og det er ikke specielt sejt at være nød til at skulle have en barnepige.

Dagen efter vågner alle børnene op og finder ud af at de voksne ikke er kommet tilbage, og det viser sig snart at der er en sammenhæng mellem mødet og de voksnes forsvinden. Da de voksne begynder at vise sig igen ved mørkets frembrud, viser det sig at de nu ikke længerer er forældre der vil passe på deres børn, men derimod vampyrer der vil æde dem.
Det viser sig at Johans ven Jacob er blevet bidt, men da smitten virker anderledes på børn, så er han ikke helt omvendt endnu. Da de dog ikke helt stoler på at han ikke kan finde på at bide dem, så får han et fuglebur over hovedet som en stor mundkurv.

De unge forsøger at opbygge et forsvar, men Johan, Jacob, Dorthea og et par andre passer ikke rigtigt ind og drager selv afsted for at slippe væk fra vampyrerne og Lolland. Der er dog nogle der har planer for Jacob, og vil bruge ham i kampen for at stoppe vampyrkongen i at sprede mere død og ødelæggelse.

John Kenn Mortensens Post-It monstre er ikke direkte uhyggelige, og det er ofte billeder af børn der nysgerrigt står og kigger på blodtørstige monstre, uden tegn på frygt. Det er samme tilgang der er til at fortælle denne gyserhistorie, for selvom der er masser af vampyrer, blod og ødelæggelse i bogen, så er det heller ikke rigtigt uhyggeligt. Det er dog heller ikke den klassiske ungdomsbog hvor man næsten fra starten kan regne ud at de unge nok skal redde situationen, for her ser det virkeligt sort ud, og man kan blive helt i tvivl om hvad der er tilbage af Lolland at redde.

Med hans baggrund i Post-It monstrene ville jeg have forventet at bogen ville være mere rigt illustreret end den er, men den indeholder dog en række eksempler på forfatterens fantastiske og fantasifulde streg, men nu er det selvfølgelig en roman og ikke en billedbog.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 44

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *