Kvinder skriver gys

Kvinder skriver gys
Antologi
2 Feet Entertainment, 221 sider, 2023

Anmeldereksemplar leveret af forlaget.

Jeg kan næsten ikke skjule min begejstring for det lille forlag 2 Feet Entertainment. Flere udgivelser er næsten skræddersyet til min smag. I forordet beskriver Steen Langstrup fra forlaget sit formål med at udgive kvindelige forfattere: at få sat de fantastiske forfattere ind i deres rette plads i litteraturhistorien. Han skriver: ”Gysergenren opstod i 1800-tallet, hvor den voksede ud af den gotiske roman og i høj grad, blev skrevet af kvinder. Alligevel er det ofte de mandlige kolleger, der huskes i dag som gyserklassikere, mens kvinderne mere er gledet i glemmebogen (…) det er skidt for genren når og opfattelsen af genren, når det kvindelige bidrag glemmes”.

Han har tidligere udgivet antologien Døden og kvinden, der samlede noveller af kvindelige forfattere mellem 1830 og 1920, og han beskriver hvordan gysernoveller skrevet af kvinder har et særligt feminint skær og måske et mere afdæmpet gys. Ikke desto mindre gyser jeg lidt i efterårskulden når jeg tænker på flere af novellerne fra både Døden og kvinden og Kvinder skriver gys.

Langstrup fortsætter om formålet med novellesamlingen er, at ”give kvinderne ordet og lade dem vise, hvad gys er for dem. Lad teksterne vise det, lad kvinderne skrive det”. Og det er Kvinder skriver gys, i den grad lykkes med.

Samlingen består af 11 noveller af 11 forskellige forfatter, hvoraf nogle er erfarne og velkendte forfatter og andre vellykket prøver sig af som gyserforfattere. Af ”nye” inden for gyserforfattergenren er Mikala Rosenkilde som jeg kender fra fagbogen Sabelkatte og levende drager – kryptozoologiske mysterier (2023) og Rikke Schubart som jeg primært kender fra hendes spændende akademiske virke og forskning i fantastikgenren på Syddansk Universitet. Begge er sluppet uendeligt godt fra at skrive en gysernovelle og jeg tror faktisk, at Schubarts novelle ”Veninder”, er noget af det mest uhyggelige jeg har læst i flere år. Desuden er der noveller af Gudrun Østergaard, Helene Hindberg og mange flere fantastiske forfattere. Novellerne er meget forskellige, men har alle det ”kvindelige” islæt som Langstrup også beskriver. Og det er kvindehistorier, der relaterer sig til kvinders kroppe og kvinders frygt og kvinders egen verden på en måde jeg ikke læser meget af i gysergenren. Jeg håber kun at Langstrup snart udgiver noget til mig igen.

Anmeldt af Anne Dencker Bædkel

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *